lauantai 7. toukokuuta 2011

Telttasauna ja sen lauteet


Kulttuuriosuuskunta Komeetta ja Elokuvaosuuskunta Camera Cagliostro omistavat yhdessä ruotsalaisen puolijoukkueteltan. Teltta toimii myös erinomaisena saunana, sillä on saunottu muun muassa pitkin Oriveden Saunaa ja Soundia -tapahtumassa sekä Vesannolla Reino-potkupallon MM-kisoissa.

Pattinkia höylätään, höylätyt vasemmalla.
Saunan lauteet ovat tulleet elinkaarensa päähän, alunperinkin ne rakennettiin väliaikaiseksi ratkaisuksi, kunnes saamme kevyemmät ja koottavat lauteet tehdyksi. Nyt on se aika, tämä homma sopii minulle, kun ei tarvitse tehdä millintarkkaa ja hienon hienoa jälkeä.

Päätin tehdä lauteet mahdollisimman yksinkertaisista emmeistä, pattinkia ja lautaa, ruuveja ja muuta tilpehööriä. Pihkapuun käyttö ei niin haittaa, kun saunojat käyttävät perslettejä.

Höylälastua huussinkuivikkeeksi.
Höyläsin pattinkit - kakkosneloset siis - ja laudat. Sähköhöylällä homma kävi nopsaan ja jätteeksi syntyi oivallista huussinkuiviketta tai sytykettä, hukkaan se ei kuitenkaan tule menemään.


Lauteet ovat 120 senttiä pitkät ja kolme pattinkia vierekkäin ovat reilun kolmekymmentä senttiä leveät. Siihen kyllä mahtuu leveämpikin pyrstö, sopuisa väki istuu kolme rinnakkain. Laude-elementtejä tulee kolme, joten periaatteessa kerralla saunaan mahtuu yhdeksän henkeä. Enemmänkin elementtejä telttaan varmaan mahtuisi, mutta nyt tähän hätään teen vain kolme.

Lauteet valmistuivat juuri ajoissa Pirkanmaan Taidesuunnistukseen, jonka yhtenä vallattomimmista kohteista oli Pispalassa Rajaportin saunan vieressä sijaitseva Pauhouse, eli alunperin Puukkoniemen kauppa, sittemmin mm. kierrätyskeskus, yms. Pauhouse on pispalalaisen taidetoiminnan yksi merkittävä keskus, joka toimii Pispalan Kumppanuus ry:n työllistämistoiminnan yhtenä toimintatalona.

Pystytin saunan talon takapihalle, siellä saunottiin ja katsottiin elokuvia, kyseessä on siis SaunaBIO. Homma toimi varsin mainiosti, tosin en itse koko viikonloppua päässyt olemaan paikalla. Harmillisesti samaan aikaan oli kurkkulaulukurssi, jonne olin ilmoittautunut jo aikaa sitten ja joka Tampereella on perin harvinainen tapahtuma. Juttua SaunaBIOsta on uusimmassa pispalalainen -lehdessä, jonka verkkoversion voi lukea täältä.

Lauteet valmiina Teplicessä

Taidesuunnistuksen jälkeen lauteet pakattiin rekkaan muutamankin muun tavaran kanssa, rekan määränpää oli Tsekki ja Praha. Praha oli tässä tapauksessa vain välietappi, sillä lauteiden todellinen koitos oli Teplicen kaupungissa järjestettävillä animaatiofestivaaleilla. Elokuvaosuuskunta Camera Cagliostron ohjaajan Katariina Lillqvistin idean mukaisesti saunotimme festivaalivieraita parin päivän ajan. Menestys oli muikea, kuten seuraavasta blogikirjoituksestani voi aistia.

1 kommentti:

  1. Jos tuo primitiivinen tila ei ole maailmalla puhutteva teos, niin mikä sitten :)

    VastaaPoista